+36 70 337 8364 evapat30@gmail.com

Kiégés elleni tréning - workshop

Jól ismerjük a munkahelyi „túsz” kifejezést: azokról a munkatársakról van szó, akik a következőképpen gondolkodnak: „máshol is pont ugyanez a helyzet, ezt a rosszat legalább már ismerem” vagy „itt már felépítettem valamit, semmi kedvem máshol a nulláról kezdeni”, „ez már úgysem lesz jobb…hová menjek ennyi idősen?” Elégedetlenség, fásultság jellemzi őket, „robotpilóta” üzemmódban morzsolják le a napokat, a lelkesedés, sikerélmény távoli emlék csupán számukra.

Persze mielőtt e végső fázisa a kiégésnek („burnout”) beköszönt, számos fázison megyünk keresztül, ahol lehetőségünk van beavatkozásra, megelőzésre.

kiégés elleni tréning

A „remény” fázisában nagy lendülettel vágunk bele a kihívásokba, teljes énünket kitölti a tevékenység, semmire sincs időnk, mindent a sikerélmény elérésének rendelünk alá.

Ezt követően kialakulhat a „munka szeretetének” fázisa: felismerjük, hogy jobban kell figyelnünk a munka-magánélet egyensúlyára, azaz észbe kapunk. Azonban ha ez nem történik meg, kialakul a „frusztráció” fázisa: úgy érezzük, a dolgok kicsúsznak a kezünkből, a teljesítmény hajszolása fáradtsághoz, gyakori hibázáshoz vezet. Megjelennek a testi kimerültség tünetei, de az érintett ezt önmaga elől is titkolja, túlzott teljesítményt (pl. sport) kényszerít magára. Érdektelenség alakul ki a környezet, ügyfelek irányába, a bevált rutinok jellemzik elsősorban a tevékenységet. Egyre gyakoribbá válik a kétségbeesettség, tehetetlenség élménye. Pesszimizmus, fatalizmus...

Végül megjelenik az „apátia” fázisa: visszahúzódás, ellenséges viszonyulás jellemző, egyre gyakrabban él az illető hatalmi jellegű eszközökkel. A szakmai közélettől visszavonulunk, értelmetlennek, üresnek érzékeljük napi tevékenységünket. A kliensekkel, kollégákkal való érintkezést próbáljuk elkerülni. Pontatlanná válunk a határidők tekintetében. Fantáziánk gazdagságából veszítünk, „fekete vagy fehér” típusú gondolkodásra térünk át.

Végül átlépünk a „pszichoszomatikus reakciók” fázisába: itt már közöny, fásultság, depresszió a jellemző, testi-lelki tüneteink munkavégzésünket ellehetetlenítik.

A fenti folyamatba számos ponton be lehet avatkozni: az időben történő felismerést, illetve a már kialakult állapot megoldási lehetőségeit segíti elő a kiégés elleni tréning, ahol biztonságos, bizalomteli légkörben ébredhetünk rá arra, hogy problémánkkal nem vagyunk egyedül, mások is átélnek hasonlóakat. Egymás és a csoportvezető támogatásával nemcsak beazonosíthatjuk jelenlegi állapotunkat, de elindulunk a megoldás irányába is, amelyben igény esetén akár egyéni, akár csoportos támogatásra  („follow-up” csoport) is lehetőségünk nyílik.

Ha a fentiek olvasása során bármely ponton magára ismer, ne hezitáljon. Az időben történő beavatkozás hosszútávon sok nehéz perctől megkímélheti önt és környezetét is.

Érdeklődés, bejelentkezés:

Hívás/Call